În conformitate cu principiile liberalismului și ale democrației Partidul Liberal [PL] funcționează sub deviza ”Respect și Recunoștință pentru România” și promovează următorul program politic format din 12 puncte principale ce stau la baza doctrinei politice a Partidului Liberal [PL].

Intenția Partidului Liberal [PL] este schimbarea mentalității întergii clase politice din România în sesnul responsabilizării politicienilor, a practicării RESPECTULUI față de cetățeni și a RECUNOȘTINȚEI față de România.


Principii:

1. LIBERTATEA totală a individului.
Cetățenii beneficiază de libertate totală în gândire, în exprimare și în acțiunile lor cu condiția respectării drepturilor si libertăților celorlalți cetățeni. Egalitate de șanse în propășirea materială și spirituală a tuturor cetățenilor indiferent de etnie, sex, vârsta sau religie. Libertate totală de exprimare în orice limbă și manifestare culturală. Libertatea totală a cuvântului cu respectarea demnității persoanei, a decenței și a valorilor morale. România are o singură limbă oficială – limba română, un singur drapel oficial și un teritoriu indivizibil. Toți cetățenii români au aceleași drepturi și obligații indiferent de etnie, sex, vârsta sau religie. Eliminarea integrală a imixtiunii statului in viața privată a cetățenilor.

2. EDUCAȚIA pe primul loc. 
Învățământ vocațional, cu accent pe aplicabilitatea în viața de zi cu zi a cunoștințelor acumulate și pregătirea generațiilor tinere pentru meseriile viitorului. Stimularea performanței prin realizarea centrelor de excelență. Educarea întregii populații, copii și adulți, în sensul responsabilizării ei la crearea unui mediu social sănătos la nivel național. Încurajarea manifestărilor culturale în vederea păstrării și perpetuării identității naționale. Stimularea populației, în special a copiilor, pentru a practicarea activităților sportive.

3. REPREZENTATIVITATE și LEGITIMITATE maximă prin vot a actului de administrare a țării. Vot în sistem electronic (pe internet) și clasic (la urne).
Cetățenii se vor exprima prin vot universal și obligatoriu incluzând posibilitatea de a vota indecis (casuță goală), manifestat în sistem clasic la secția de votare sau de la distanță pe platformă disponibilă online. Președintele statului, președinții consiliilor județene și primarii se aleg în două tururi de scrutin și au dreptul la maximum două mandate. Rezultatele referendumurilor devin obligatorii și sunt puse în aplicare de îndată.

4. SEPARARE TOTALĂ și independența absolută a puterilor statului.
Justiția este îndeplinită doar de către judecători și este total apolitică la toate nivelurile inclusiv Curtea Constituțională (Judecătorii sunt aleși în funcțiile de conducere, doar de către judecători și din rândul judecătorilor). Legislativul este format din Parlament bicameral, iar membrii parlamentului sunt aleși uninominal. Președintele statului este șeful guvernului și are mandat de 4 ani. Președintele candideaza alături de un vicepreședinte și prezintă un program de guvernare asumat pe care are obligația de a-l respecta.

5. Statul NU subvenționează niciun fel de activitate politică a formațiunilor politice și nici campaniile electorale ale acestora. Partidele politice și candidații independenți se vor autofinanța fără a li se deconta nicio cheltuială efectuată în activitățile lor politice sau în campanii electorale. Prezumția de nevinovăție este sfântă. Nimeni nu este mai presus de lege și suportă consecințele atunci când hotărăște instanța în mod definitiv și irevocabil.

6. ELIMINAREA CAUZELOR CARE GENEREAZĂ CORUPȚIE și abuzuri din partea statului.
Reducerea birocrației și a aparatului administrativ prin adaptarea sistemului administrativ la nevoile reale ale vieții sociale, culturale, economice si politice ale României pe principiul competitivității și al meritocrației. Stabilirea prin Constituție ca numărul angajaților din aparatul administrativ să nu depășească 10% din totalul angajaților la nivel național.

7. CADRU LEGISLATIV SIMPLU, clar și echidistant bazat pe prevederi legale, proceduri și norme simple, clare și echidistante încorporate in coduri unice pe fiecare domeniu de activitate. Sunt eliminate excepțiile, privilegiile, și este descurajată ultra-reglementarea activităților de orice natură a persoanelor fizice sau juridice.

8. FISCALITATE STABILĂ ȘI PREDICTIBILĂ, simplă și clară bazată pe cota unică de 10% de impozitare a venitului/profitului indiferent de natura activității sau sursa venitului, fără excepții. Utilizarea sistemului de TVA cu taxare inversă și aplicată doar la vânzarea finală a bunurilor și serviciilor. Economie bazată pe principiile pieței libere, fără imixtiunea statului. Egalitate de șanse prin eliminarea privilegiilor și scutirilor acordate de stat doar unor categorii de persoane fizice sau juridice sau doar unor anumite domenii de activitate.

9. VALORIFICAREA COMPETENȚELOR DISTINCTIVE ALE ROMÂNIEI(agricultura, cercetarea, turismul, cadrul natural) și scoaterea la suprafață a economiei subterane. Legiferarea și fiscalizarea activității de tip lobby. Amnistie fiscală la declararea tuturor averilor (T0) urmată de reglementări privind sumele ce nu pot fi justificate.

10. Protejarea mediului natural și EXPLOATAREA RAȚIONALĂ a resurselor naturale ale României. Stoparea exploatarilor forestiere pentru export și producție de cherestea și reîmpadurirea suprafețelor defrișate pentru a reface suprafața de păduri ale României cel puțin la nivelul anului 1975.

11. Sistemul de SĂNĂTATE PUBLICĂ SE LIBERALIZEAZĂ iar populația are acces, la libera alegere, la serviciul de sănătate din unități sanitare de stat sau private pe baza asigurărilor medicale personale încheiate preferențial după propria judecată. Dispare obligativitatea plații asigurărilor de sănătate către stat în cazul în care cetățeanul optează pentru asigurare de sănătate în sistem privat. Serviciile de sănătate sunt prestate de unități medicale de stat sau private care se autofinanțează pe baza prestării serviciului medical de calitate pe principiul concurenței libere.

12. Întinerirea populației României pe baza unui spor natural pozitiv prin creșterea calității vieții și prin implementarea unui program social destinat special pentru creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.

Actualizat la 07 Februarie 2021